PJ-Blogi‎ > ‎

Veden laadun tarkkailu


PVSY:n "laboratorio" keväällä 2017  
Mökkilaboratorio keväällä 2017


18.3.2017

Yhdistys on julkaissut aika säännöllisesti tiedotteita, joita voi lukea WWW-sivuilla. Tiedotteissa on laboratoriotarkkuudella vedenlaatumittauksia. Viime vuosina mittaukset on tehty samoista mittauspisteistä suunnilleen samaan aikaan vuodesta. Mittauksista on yhteenvetoja mm. "Puujärven peruskartoitus 2015" -hankkeen raportissa.

Hallituksessa on käyty keskusteluja mahdollisuudesta mitata omatoimisesti veden laatua Puujärven laskuojista. 

4.4.2017

Kävin juuri Luhjunojalla. Vesi oli kirkastunut siitä, mitä se oli pari viikkoa sitten. Ilmeisesti savi värjää veden? Nyt on satanut vähemmän, eikä ilma ennustuksista huolimatta ole ollut kovin lämmintä. Sitäpaitsi lumi on aukeilta jo sulanut. 

Sain Vesiensuojeluyhdistyksen hallituksen viime kokouksessa luvan ostaa mittarin, jolla laskuojien johtavuuden muutoksia ja kenties joitakin muitakin veden ominaisuuksia kuvaavia suureita voitaisiin seurata tarkemmin. Näin saisimme tuollaisen silmämääräisen arvion tueksi jotain varmempaa. Tunnustettava on, että Luhjunojan veden väri pari viikkoa sitten hieman säikäytti.  

10.5.2017

Yhdistyksellä on nyt veden sähkönjohtavuusmittari. Kunhan saan opeteltua tuon käytön, käyn mittailemassa Puujärveen laskevien purojen veden johtavuuksia. Toiveena on, että toistuvilla mittauksilla pystyisimme havaitsemaan, jos veden laadussa on jotain tapahtumassa.


17.5.2017

Tein ensimmäiset sähkönjohtavuuden mittaukset ja vaikuttaa, että se kyllä sujuu. Mitään hälyttävää en löytänyt, mutta järvivedestä saadut johtavuusarvot poikkeavat kyllä laskuojien arvoista samaan tapaan, mitä laboratoriomittauksetkin osoittavat. Siis näyttäisi siltä, että jos ojiin joutuu jotain sopimatonta, se voidaan kyllä mahdollisesti suhteellisen yksinkertaisillakin mittauksilla vedestä todentaa.  Sivun yläreunassa on 'vesilaboratorio' mökin keittiön pöydällä.

19.6.2017

Päivän Taloussanomien mukaan (http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005260753.html) Salofa Oy:n sinilevätesti tulee myyntiin jo tänä kesänä. Jos  näin, niin pyrimme hankkimaan testipakkauksia Vesiensuojeluyhdistykselle varmuuden vuoksi. Sinilevää ei tietääkseni ole vielä Puujärvessä näkynyt, mutta aika näyttää. Testipakkauksia voi kuulema käyttää vielä ensi kesänä, jos niin onnellisesti käy, ettei sinilevää tänä vuonna tulekaan. Salofa esittelee testiä Puujärvi-seminaarissa.

08.07.2017

Tarkistamattomien tietojen mukaan Uimarannalla on ollut eilen sinilevää. Tänään on juhlapäivä, mutta käyn rannalla katsomassa pikimiten. Kontolanniemessä levää ei ole havaittavaa määrää.

09.07.2017

Kävin aamulla uimarannalla. Siellä on todella (ollut vedessä) havaittava määrä sinilevää. Vedessä en levää enää erottanut, mutta kun otin näytepurkkiin aaltojen rantaan tuomaa massaa (lehtiä, levää yms.) ja päälle vettä - purkissa oli helposti sinilevä tunnistettavissa. Siis tunnistamiseen käytin vain peruskonsteja (kts. Puujärvitiedote 2017). Uimarannalla on juuri ollut siivous- ja kunnostustalkoot, ranta on siisti, eikä tuota aaltojen tuomaa massaa ole kuin ohut nauha paikoitellen.

Järviwikiin Puujärveltä raportoidaa ajoittain tilanne Kontolansalmen havaintopaikasta. Kontolaniemessä en sinilevää ole havainnut, joten on paljon mahdollista, että tätä kukintaa ei tule tuohon raporttiin? Noita kukkia ei Yhdistys 50-vuotispäivänään olisi tarvinnut ;)

16.07.2017

Aurinko paistaa ja vedenpinta on lähes tyyni. Hieno ilma myös levien kasvulle. Kontolanniemeen ilmestyikin tänään hieman kelluvaa sinilevää. 

Kävin äsken (klo 17) uimarannalla. Siellä oli puolensataa uijaa ja auringonottajaa, eikä sinilevästä tietoakaan. Myös matonpesupaikalla oli porukkaa ja kuivausorret mattoja täynnä. Mökkirannassa kasvuston seassa levää hieman on, mutta ennusteen mukaan huomenna iltapäivällä sataa ja hieman tuuleekin, joten eiköhän levä siitä lähde!

23.07.2017

Ilmeisesti Puujärvessä ravinteet sinilevälle riittävästi. Kun nyt on ollut hieman lämpimämpi päivä ja ainakin aamulla tyyntä, oli vedessä havaittavissa rannan tuntumassa hieman levää.


25.07.2017

Helsingin Sanomamien artikkelissa veikataan sinilevän yleistyvän järvissä loppuviikon helteiden myötä. Kuinkahan käy Puujärvessä?

27.07.2017

Lähes helteessä kylpevän Puujärven pinnassa on tyynissä lahdissa siitepölymäistä, punaruskeaa "töhnää". Sen alkuperää on tänään useammankin henkilön voimin yritetty selvittää. Ilmeisesti kyseessä on männyn ruostesieni?

04.08.2017
 
Järven pinnalla paikoin olleelle punaruskealle "töhnälle" on toinenkin teoria: kultalevää! Yritin huonolla menestyksellä löytää tietoa verkosta kultalevien myrkyllisyydestä. Liekö noita kaikkia tutkittukaan (makeissa vesissä n. 1000 lajia)? Jos aihe kiinnostaa, niin alkuun pääsee kurkkaamappa vaikka Wikipediaan tai Järviwikiin. Sade vei kyllä levän pinnasta.

02.09.2017

Olin eilen LUVY:n näytteenottajan mukana, kun Puujärvestä, Luhjunojasta ja Kurklahdenojasta otettiin näytteitä. Näytteet tutkitaan LUVY:n laboratoriossa ja palaan tuloksiin, kun ne saadaan. Otin muutamaan omaan purkkiin myös laskuojista näytteitä ja äsken mittasin noista sähkönjohtavuuksia. Viimeksi mainittujen mittausten ja silmämääräisten arvioiden mukaan vedenlaatu ei poikkea merkittävästi totutusta. Toki laskuojien vesi on nytkin järven vettä sameampaa ja johtaa sähköäkin järvivettä paremmin.

07.01.2018

Vesiensuojeluyhdistyksellä on veden sähkönjohtavuuden mittari ja se toimii. Viimepäivinä olen verkosta yrittänyt etsiä kohtuuhintaisia muita mittareita. 

Veden happamuuden mittaamiseen toimivan mittarin saanee muutamalla kympillä. Sellainen hankittanee?

Veden happipitoisuuden muutoksia olisi tärkeää seurata. Pintavedestä mittaaminen ilmeisesti onnistuisi kohtuuhintaisella mittarilla? Syvänteistä näytettä on hankalampi saada ilman kalliita näytteenottolaitteita ja hankaa prosessia. Mittareita, joissa on syvänteiden happipitoisuuden mittaamiseen riittävän pitkä anturinkapeli on myynnissä, mutta ne maksavat.

Ravinteiden (fosfori ja typpi eri muodoissaan) mittaaminen on ongelma.

Varmaan jatkossakin Puujärven vesiensuojeluyhdistys mittauttaa ammattilaisilla veden laatua. Kustannuksia olisi vain saatava jotenkin pienemmäksi. 

04.04.2018

Salofa Oy:n sivuilla kerrotaan sinilevätesterin tulevan tänä kesänä myyntiin. Niitä on jo toimitettu Australiaan. Varmaankin testaamme testeriä tulevana kesänä! Tai toki edelleen toivomme, ettei sinilevää Puujärveen tulisi. Mutta viime syksy oli sateiden vuoksi paha, ja ravinteita järveen varmasti valui...

15.06.2018

PVSY:llä on nyt Salofa Oy:n tekemä BlueGreenTest-paketti. Voimme siis testata kolme kertaa sinilevän myrkyllisyyttä. Kauaa ei varmaan tarvitse odotella, kun testiä tarvitaan. Eilen tuli ensimmäinen ilmoitus tälle vuodelle sinilevästä Puujärvessä. Tuulen virittyä levä oli kuitenkin hävinnyt, niinkuin usein käy. Siis kun tyyntyy, levä ilmestyy. Toivottavasti olen väärässä!

16.06.2018

Väärässä olin ;) Yön jälkeen Puujärven pinta on peilityyni. Kävin kävelemässä rannalla ja vesi on kirkasta. Ei silmin havaittavaa määrää sinilevää - vielä!

27.06.2018

Eilen tuli pari ilmoitusta sinilevästä Puujärvestä ja äsken yksi lisää.

Nyt (klo 9.00) tuulee lounaasta. Sinilevän kukinnan näkee ilmeisesti lounaisrantojen lähellä ja muuten suojaisissa paikoissa. Päivällä tuulen suunta kääntyy hieman länteen. Lämpöä tänään riittää laajempaankin kukintaan. Fosforimääriähän me emme tiedä, mutta on noita vettä sekoittavia tuulia sen verran ollut, että ravinteet kukintaan riittänevät?  Ennustaminen on vaikeaa - toivottavasti olen (taas) väärässä!

Jos sinilevän kukinta lisääntyy, testaamme PVSY:ssä sen myrkyllisyyttä BlueGreenTest:llä. Laitanpa tähän jo testin käyttöohjeessa olevat yleiset varoitukset

- Jos saat oireita käyttäessäsi vettä, lopeta veden käyttö, vaikka testin tulos olisikin negatiivinen.
- Esimerkiksi löylyvedessä pienikin määrä myrkkyä voi aiheuttaa oireita.

Siis testi on uusi, eikä PVSY ole sitä vielä käyttänyt. Eikä minun mökkirannassani sinilevää vielä näy ;)

Jos joku haluaa itse vettä testata, niin salolaisen Salofa Oy:n sivuilla (kuluttajatuotteet) on luettelo testin jälleenmyyjistä. Minä onnistuin ostamaan paketin PVSY:lle Lohjan CityMarketista.

27.06.2018

 Saloy Oy:n toimitusjohtaja Tapio Salminen oli MTV:n ohjelmissa viime viikolla. Lainaan Salmisen kertomaa:

”Sinileväsolun viimeisiä elinviikkoja kutsutaan sinilevän kukinnaksi. Silloin syanobakteeri (sinilevä) ei ole enää aktiivinen eli ei ruokaile eikä ota fosforia. Elämänsä lopuksi tämä solu hajoaa ja nämä (levät), joita kutsutaan kukinnaksi, häipyvät. Kun solu hajoaa ja vajoaa pohjaan, silloin vesi on kaikista myrkyllisimmillään.

Sinilevistä puolet on myrkyllisiä ja puolet ei. Koska maallikko ei pysty mitenkään tietämään, kumpaa puolta omassa rannassa ajelehtiva sinilevä edustaa, kaikkia sinileviä on varottava.

Yllä mainittu BlueGreenTest on siis testi, jolla voi löytää sinilevän jättämiä myrkkyjä. Sitä testi ei siis voi koskaan varmasti kertoa kertoa, onko vesi vaaratonta.

Kävin näytepullon kanssa äsken (klo 16.00) Puujärven uimarannalla. Ajatukseni oli ottaa pullon vettä, jos siinä tai rannalla näkyisi sinilevää. Paikalla oli kolmisenkymmentä uijaa ja/tai auringonottajaa, eikä levästä ollut tietoakaan. LUVY oli Lohjan kaupungin toimenksiannosta tutkinut vettä toukokuun lopussa ja se oli todettu moitteettomaksi. Jäi BlueGreenTest tekemättä 😉

27.06.2018


Sinilevää Rapakkolahdessa 27.06.2018

Illalla tuli puhelu Rapakkolahdesta. Hyppäsin autoon ja nyt rannalta löytyi levää (kuva vasemmalla). Otin näytteen pulloon ja levä nousi pintaan - sinilevää! Kuvasta näkee, että vettä oli sekä väriltään vihreää, että rannempana sinivihreää.

Tein näytteestä BlueGreenTestin. Testin mukaan levää sisältänyt vesi ei sisällä niitä tusinaa myrkkyä, joiden läsnäoloa testi mittaa. Rantavesi oli kuitenkin sellaista puuroa, ettei se kyllä houkuta uimaan. Varmaan kannattaa odotella muutama päivä, ennenkuin vettä käyttää!

Pienemmissä kuvissa on BlueGreenTestin välineistöä ja testin jälkeen kuvattu testikasetti. Yksi viiva testikasetissa kertoo, ettei myrkkyjä löydetty. 

BlueGreenTestin välineistöä    Testikasetti01.07.2018

Sain palautetta yllä käyttämästäni Rapakkolahti-nimestä. Näyttäisi siltä, että  Rapakkolahti ja Ropakanlahti ovat Puujärven saman lahden nimiä. Kuvat alla ovat Googlen Mapsista ja PVSY:n teettämästä kartasta. Edellisessä lahdella on nimi Rapakkolahti ja jälkimmäisessä Ropakanlahti. 

Google Maps ei tunne Ropakkalahtea, mutta kartalla on kyllä Ropakannokantien, joskaan ohjelmiston haku ei tuotakaan löydä. 

Rapakkolahti_googleLeike Googlen kartasta                             Leike PVSY:n kartasta

Ilmoituksia pienestä määrästä sinilevää on tullut eri puolelta Puujärveä.

13.07.2018

Otin alkuviikosta puolenkymmentä vesinäytettä, kolme järvestä ja kaksi Luhjunojasta. Mittaustuloksista ei ole pääteltävissä mitään yllättävää. Vesi järvessä ja ojassa on erilaista, Luhjunojan veden sähkönjohtavuus on järvivettä korkeammalla tasolla ja väri on ruskeampaa, joskaan ei kovin merkittävästi. Kuiva maa on imenyt sadeveden, eikä vesi ojassa juurikaan liikkunut.

17.07.2018

Eilisessä Länsi-Uusimaassa kerrottiin BlueGreenTestistä. Toisin kuin kolmisen viikkoa sitten tekemässäni testissä tuloksen tulkinnassa  oli ollut vaikeuksia, mistä syystä jutun tarina kannattaa pitää mielessä.

24.07.2018

Muutama päivä meni, etten havainnut ilmoituksia sinilevästä Puujärvessä. Nyt näyttää Facebookissa (Karjalohjalaiset-ryhmä) olevan keskustelua.

Länsi-Uusimaa kirjoitti 21.07.2018 Lohjan uimarannoista: ”Kirmusessa sinineväpuuroa, muut uimarannat puhtaita”. Aiemmin oli uutisia, että Moision uimarannalla oli bakteeriongelmia. Tämän aamun lehdessä kerrotaan, että Kirmusessakin voinee uida. Lohjan uimarantojen vedenlaadun näkee periaatteessa Kaupungin sivulta . Valitettavasti sivun tiedot ovat ainakin tätä kirjoittaessani vanhoja samoin kuin sinänsä hienosti kirjoitetussa Puujärven uimarannan profiilissa.

 ja 

16.08.18

Kävin aamulla ajelemassa sähkömoottorilla Puujärvellä. Järven pinta on peilityyni. Lavjalahden seutuvilla veden pinnalla oli avovedessä pieniä määriä kukkivaa sinilevää. Ennusteen mukaan tuuli hieman viriää iltaa kohti, joten näkyvä levä hävinnee? LUVY otti PVSY:n pyynnöstä syvänteistä vesinäytteitä eilen. Näytteet otettiin myös pintavedestä. Laboratoriotulosten tultua pääsemme nyt näkemään fosforimäärän, joka riittää sinilevän kukintaan. Rantavedessä vesiliukoisen fosforin (fosfaatti) määrä vaihtelee ilmeisen nopeasti, mutta voisi kuvitella, että selkävesillä näillä säillä fosforimäärä on stabiilimpi.

Vesinäytteisiin lisätään reagenssia jotta liuenneen hapen määrä voidaan myöhemmin laboratoriossa määrittää. Reagenssin lisäämisen jälkeen näytteen väri vaihtuu ja siitä voidaan karkeasti veikata liuenneen hapen määrä. Näytti, ettei mikään näytteistä ollut täysin hapetonta. Siis toiveita on, ettei pohjan fosfori lähde liikkeelle!

03.09.18

Lehtikorvenlahden ja Kyrönnökan seultuvilta on tullut ilmoituksia sinilevän kukinnasta.


ą
Pekka Koivukoski,
27.6.2018 klo 11.15
Ċ
Pekka Koivukoski,
18.7.2018 klo 6.36
ą
Pekka Koivukoski,
27.6.2018 klo 11.15
ą
Pekka Koivukoski,
27.6.2018 klo 11.16
Comments